
Ülkemize ilk olarak 1958 yılında Karadeniz Bölgemize getirilmis, kendisi küçük önemi büyük süt ineğidir. Adını anavatanı Ingiltere’nin Jersey Adasından almıstır. Jersey ineği cüssesinden ötürü sıcak havalarda da oldukça rahat yetiştirilebilinir. Ege ve Akdeniz Bölgemizde de yetiştirilmektedir. Mera hayvanıdır, konsantre yem verilmesine ihtiyaç duymaz, bu özelliğiyle de en maliyetsiz süt ineğidir.
İnek ırkları arasında cüsse oranında en küçük olandır ve yaklaşık 300-350 kilogram arasında ağırlığa sahiptir. Her bir Jersey ineği günlük olarak ortalama 15 ila 17 litre arasında süt verebilmektedir. Diger inek türleri günlük ortalama 30-35 litre süt üretebilmekteyken Jersey ineğinin avantajı sütünde bulundurdugu yüksek protein ve yağ oranıdır. Bilindigi üzere süt miktarı ne kadar artarsa, içeriğindeki faydalı maddeler o denli azalmaktadır. Günlük sütünün ortalaması olan 16 litrede 5 litreye yakın yağ, 4 litre civarında da protein bulunmaktadır. Sahip olduğu bu zenginlikten ötürü yoğurt, peynir ve tereyağ yapımına en elverişli sütü üretir. 5 litre Jersey ineği sütünden yaklaşık 2 kilo peynir elde edilebilir ve bu oranın diğer inek sütlerinde sağlanması imkansızdır.